5 Aralık 2012 Çarşamba

YOĞURTLU KÖFTE


Yine yöresel bir lezzetle sizlerleyim. Bu yemek bizim oralarda “yoğurtlu köfte “ olarak bilinir.  Hamur ve yoğurt bileşimi bir lezzet olduğundan mantı ve türevlerini seven herkesin bunu da seveceğini düşünüyorum. Yoğrulması gerektiğinden biraz bilek gücü istiyor, hamurun kıvamını tutturmak ve haşlanırken dağılmamasını sağlamakta ayrı bir maharet işi diyebiliriz. Bilen ve her zaman yapan için çok kolay bir yemek ama ilk kez deneyecek biri için yoğrulması ve hamurun kıvamını önemli, dikkat etmek gerekir.
Şimdiden herkeslere afiyetler olsunnnn.
Malzemeler:
1,5 su bardağı köftelik (ince) bulgur
0,5 su bardağı kaynar su (ıslatmak için)
1 avuç kadar un
Tuz
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağı
Pulbiber, nane
Yapılışı:
1.Bulgur kaynar su ile ıslatılarak yarım saat şişene kadar demlenmeye bırakılır. Sonra un ve tuz ilave edilerek macun kıvamında bir hamur haline gelinceye kadar yoğrulur.
2.Macun kıvamına gelen hamurdan fındık büyüklüğünde küçük parçalar koparılır ve yuvarlanarak küçük köftecikler oluşturulur.
3.Yapılan köfteler kaynayan suya atılır ve 15 -20 dakika kadar haşlanır.
4.Süzgeç yardımıyla sudan çıkarılan köftelerin ilk sıcağı gittikten sonra (sıcağa yakın ılık haldeyken) üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt ile pul biberli naneli kızdırılmış tereyağı gezdirilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder