22 Mayıs 2012 Salı

ELAZIĞ’IN PEYNİRLİ EKMEĞİ

Peynirli ekmek denilince zihinlerde tuzlu gözleme benzeri bir şey çağrışım yapmıştır muhtemelen ama bu çok daha farklı bir lezzet. Taze tuzsuz peynir ile şekerin pide hamuru üzerindeki muhteşem birleşmesi diyelim biz buna. Elazığ’da ekmek fırınlarında “açık ekmek” diye tabir edilen pideye benzeyen özel bir ekmek vardır ki bu ekmeğin fırından çıkmış sıcak halini tek başınıza azıcık ucundan alıyım derken bitirmeniz an meselesidir. İşte bu ekmeğin yapıldığı hamurdan yine bu fırınlarda yapılır peynirli ekmek. Genellikle ekmeğin üzerinde güzelce erimesi için peynirlerin daha yağlı olduğu Nisan-Ekim arası dönemde yapılır.
Değişik bir lezzet olduğunu söylemiştim bu nedenle seven çok sever peynirli ekmeği hiçbir şeye değişmez, sevmeyende hiç yemez. İtiraf etmeliyim ki bende hamilelik dönemime kadar hiç yemeyenlerdendim ama şimdi yemediğim o günlere hayıflanıyorum.
Elazığ’da olmamamıza rağmen ‘sağ olsun’ kayınpederim gelirken bizler için özel olarak yaptırmış ve getirmiş, bu vesileyle sizlerle de bu özel lezzeti paylaşma imkanı buldum. 
           
Malzemeler:
4 adet ekmek için;
1 kg. tuzsuz taze peynir
500 gr toz şeker
1 kg mayalı ekmek hamuru ( 4 ekmeklik)

Yapılışı:

1.Toz şeker ile ufalanmış tuzsuz taze peynir karıştırılarak bir harç hazırlanır.

2.Pide (açık) ekmek fırınından almış olduğumuz ekmek hamuru dörde bölünür. Her bir hamur parçası ince bir şekilde açılır pide şekli verilip kenarları kapatıldıktan sonra üzerine bolca serilir ve sonra fırında ekmek gibi pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkarılarak kesilip servis yapılır.

Not: Her ne kadar Elazığ’da bu pideler evlerde değil de, pide (açık ekmek) fırınlarında hazırlanıp pişirilse de yukarıda anlattığımız şekilde evde de yapılması mümkün.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder