3 Mayıs 2012 Perşembe

GARNİTÜRLÜ TEPSİ KÖFTESİ

Bu yemeği ilk geçen ramazanda yapmıştım, çok beğenilmişti. Yaparken de çok keyif aldığımdan artık sık sık yaparım dedim. Ama aradan neredeyse 1 sene geçti daha yeni yapmak kısmet oldu hem de İstanbul’da, işte size bostancıdan garnitürlü tepsi köftesi manzarası!
Malzemeleri:
500 gr. kıyma
1 adet soğan (rendelenmiş)
½ demet maydanoz
½ su bardağı galeta unu
1 yumurta
Tuz, karabiber,  pulbiber, kimyon
1 büyük kavanoz garnitür
100 gr. kaşar peyniri
Beşamel sos için:
2 kaşık tereyağı
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık un (tepeleme)
1,5 su br. süt
Muskat, karabiber
Yapılışı:
Köfte malzemeleri; kıyma, soğan, maydanoz, galeta unu, yumurta ve baharatlar köfte kıyamına gelene kadar yoğrulur. Yağlanmış yuvarlak borcama veya o büyüklükteki bir fırın tepsisine bastırılarak yayılır. Bu şekilde 200 ‘C fırında 10 – 15 dakika köftenin rengi değişene kadar pişirilir. Sonrasında fırından çıkarılan tepsiye garnitürler yayılır. Üzerine hazırlanan beşamel sos garnitürlerin üzerini kaplayacak şekilde yayılır. Tekrardan fırına sürülen yemeğimiz yarım saat kadar pişirilir. Son beş dakika kala tekrardan fırından çıkarılır ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilip son kez fırına sürülür peynirlerin üzeri kızarınca servis için fırından çıkarılır soğumadan, kaşarlar donmadan servis edilir.
Beşamel sos yapımı: Tereyağı eritilir, zeytinyağı da ilave edilerek un eklenip maksimum 1 dakika kadar kavrulur. Soğuk süt eklenir. Kıvama gelip kaynamaya başlayana kadar karıştırılmak suretiyle pişirilir. Ocağı kapattıktan sonra içine bir miktar muskat rendelenir ve karabiber eklenir.


2 yorum:

  1. Gülgüncüğüm, köfteyi yaptığın tepsinin çapı kaç cm? Hangi boy borcam kullanacağımı kestiremedim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yelizciğim, ben başka bir tepside yapmıştım ama 320mm.lik borcamda tam oluyor..
      Şimdiden afiyet olsun, umarım tatlı kızın beğenir bu yemeği.

      Sil