23 Mayıs 2012 Çarşamba

KISIR



Kısır gün sofralarının vazgeçilmezidir. Zaman içerisinde bir sürü değişik salata tarifi ortaya çıksa da kısır her zaman farklı bir yerdedir. Hele bir de doğal nar ekşisiyle yapılır ise tadı doyumsuz hale gelir. Bu kısırı misafirlerim için yapmıştım. İçerisine sevgili arkadaşım Handan’ ın verdiği nar ekşisi de lezzetine lezzet kattı. Şimdi yazarken bile canım istedi ama tükendi maalesef. Kısırı bazıları soğanını kavurmadan yapıyor ama bence soğanı salçayla kavurmak lezzeti yoğunlaştırıyor. Daha fazla ağzım sulanmadan tarife geçiyorumJ
MALZEMELER:
2,5 su bardağı ince bulgur
½ demet maydanoz
½ demet kıvırcık
3-4 adet yeşilbiber
¼ demet taze nane
2-3 dal taze soğan
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4-5 diş sarımsak
10-15 adet kornişon turşu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 limon suyu
Tuz, pul biberi, nane
YAPILIŞI:
1. İnce bulgurun üzerine sıcak su gezdirilerek demlenmeye bırakılır. Biraz demlenince içerisine pul biberi ve tuz eklenerek hafifçe karıştırılır ve iyice şişmesi için ağzı kapatılır.
2. Bir tavada yağ kızdırılır. İçerisine küçük küçük doğranmış soğan ve biberler eklenerek kavrulmaya bırakılır. Soğanlar kavrulmaya yakın içerisine salçalar eklenir ve salça kokusu çıkıncaya kadar kavrulup ateşten alınır.
3. Soğanlı karışım demlenen bulgura homojen şekilde karıştırılır.(Bu aşamada metal kaşık kullanmakta fayda var.)
4. Daha sonra içerisine dövülmüş sarımsak, ince ince doğranmış yeşillikler, turşu, nar ekşisi, limon ve baharatlar eklenir. Arzuya göre biraz daha ya ilavesi yapılarak servis edilir.

******
Bu resim de ne derseniz hemen açıklıyorum. Benim şehir dışında yaşayan ve kısıra bayılan kardeşim dün bu yemeği yapmış ve fotoğrafını bana göndermiş. Erkek olmasına rağmen bayağı iyi kotarmış benceJ Tabağın görüntüsünü hoş görün, ne de olsa bekar yemeği. Ben de emeğe saygı göstererek yayınlıyorum. Ellerine sağlık canımın içi. YIM YIM!! Anladın sen beniJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder