29 Mayıs 2012 Salı

ETLİ YAPRAK SARMASI VE DOLMA

Bu güzelim dolmaları biraz ihmal ettim açıkçası, çünkü bunlar yapılalı ve yenileli epey zaman geçti üzerinden, sizlerle paylaşmak ancak şimdiye kısmet oldu. Bizim evde dolmanın sarmanın her hali sevilir ama evin erkeklerinin favorisi etli olanındır. Erkeklerin genlerinden gelen kırmızı ete düşkünlük “yapmışken etli yapsaydınız emeğe yazık” dedirtiyor her seferinde, işte bu etli olanından, afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. normal yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
0,5 su bardağı pirinç
0,5 su bardağı pilavlık bulgur
0,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Bir adet limonun suyu
Yeşil ve kırmızı dolmalık biber
Salamura yaprak
Yapılışı:
1.Yemeklik doğranmış soğan, kıyma, pirinç, bulgur ve baharatlar su azar azar ilave edilerek iyicene yoğrulur.
2.Hazırlanan harç içleri çıkarılarak temizlenmiş biberlerin içine doldurulur, biberler tencereye dizilir.
3.Sıcak suda bekletilerek tuzu çıkarılmış yapraklar aynı harçla sarılarak biberlerin üzerine dizilir.
4.Tencereye 0,5 bardak su ve limon suyu ilave edilerek önce bir tabak ters çevrilip sonra da  tencerenin kapağı kapatılarak  kısık ateşte suyu çekene kadar pişmeye bırakılır.
Not: Resimde gördüğünüz üzere kıştan kalan kuru biber ve patlıcanlardan da var bir kaç tane!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder