12 Aralık 2012 Çarşamba

KREMALI ŞERİT POĞAÇA


Yayınladığım tariflerden de anlayacağınız üzere ben daha çok kurabiye ve pastacıyım. Özellikle kurabiye yapmak benim için terapi gibidir. Hamuru yoğurup şekil verdim mi ne gam kalır ben de ne kederJ Tuzlu yapmaktan pek hoşlanmasam da yaptığım da hakkını veririm. Bu poğaçaların şeklini gördüğümde pek bi hoşuma gitmişti. Hamurunu da krema ile yaptım,  nefis oldu. Krema gerçekten hamuru başka bir boyuta taşıyor. Kruvasan görünümlü bir poğaça. Dört beş gün tazeliğini de koruyor. Lezzeti de nefis. Deneyin pişman olmayacaksınız…

MALZEMELER:
50 gr tere yağı(yumuşak)
½ su bardağı krema
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
20 gr yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
İç harcı için: 300 gr kıyma, 1 orta boy soğan, 1 adet kırmızı biber
Üzerine için: 2 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI:
1- Soğanlar ve biber küçük parçalar şeklinde doğranarak  kıyma ile çok az sıvıyağda kavrulur. Soğuması için bekletilir.
2- Sütün yarısı ılıtılır ve şeker ile maya 5-10 dk ılık sütte bekletilir.
3- Bir kabın içinde 2 su bardağı un ve tuz karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp süt, tereyağ, sıvıyağ, su,  maya ve kremayı koyup elinizle yavaş yavaş karıştırın. Azar azar un eklemeye devam edin. Hamuru yoğurup ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle ya da strech filmle kapatıp ılık bir yerde 5-10 dk mayalanmaya bırakın.
4- Hamur biraz mayalanınca şekillendirmeye başlayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tezgahta açın. Şekildeki gibi bıçakla uçlarını kesin. Bir ucuna hazırladığınız içi koyun ve yuvarlayın. Ay şeklinde kıvırın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 15-20 dk kadar tepside mayalandırın.


5- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altları üstleri kızarana kadar pişirin.

2 yorum: