15 Mart 2013 Cuma

LOHUSA ŞERBETİ


Lohusa şerbeti bebekler aileye katıldığında ziyarete gelen konuklara ikram edilen lezzetli bir içecek. İçine fındık fıstık atılarak daha da lezzetli hale getirilir. Bu çok şekerli içeceği tuzlu bisküvi gibi şeylerle ikram etmek de gerekirmiş.

Eski adetlerimize göre, lohusaya evin en geniş odasında, yataklık denilen karyolada veya üst üste konularak yükseltilen altı-yedi kat şiltenin üzerinde lohusa yatağı hazırlanırmış. Yatağa atlas veya kadifeden gelin yorganı örtülürmüş. Yatağın yanına mutlaka kese içinde Kur’an-ı Kerim ve parlak ömrü sembolize eden gümüş ayna asılırmış. Bir şişe sarımsak saplanıp, üstü kırmızı bir tülbent ile sarılır, sarımsak ve nazar boncukları ile süslenirmiş. Bu sarımsak, 40. gün hamama gidilirken, kapının eşiğinde lohusaya ezdirilerek evin acı görmemesi ve acıların uzaklaştırılması sağlanırmış. Lohusa yatağı yedinci gün toplanırmış. Yatağın kalkacağı gün, mahalle imamı veya ailenin reisi olan yaşlı bir erkek; bebeğin sağ kulağına ezan ve Kelime-i Şahadet, sol kulağına da Besmele ile üç defa ismini okurmuş.

Eski adetleri hep yaşatsak, yaşatabilsek ne güzel olur… Her sözde bir mana, her şeyde bir hayır öğüdü var.

Doğumlarda yapılması bir gelenek haline gelmiş bu şerbeti geçenlerde bir davette arkadaşım ikram olarak yapmıştı. Herkes de severek tüketti. Ben de sizinle bu tarifi paylaşayım istedim. Yeni doğum yapan okuyucularımıza da bir yardımımız olsunJ

MALZEMELER:
250 gr lohusa şekeri(nöbet şekeri)
2,5 su bardağı toz şeker
10 adet karanfil
2-3 parça kabuk tarçın
10 su bardağı su
Üzeri İçin: fındık, ceviz, badem (dövülmüş veya bütün halde)

YAPILIŞI: Büyük bir tencereye su, şeker ve lohusa şekeri konulur. Yarım saat kaynatılır. Kabuk tarçınlar ve karanfiller bir tülbent içinde tencereye atılır. Kaynatmaya devam edilir. Hepsi süzülerek sıcak ya da soğuk ikram edilir. İkram edilirken üzerine fındık, ceviz, badem eklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder