8 Mart 2013 Cuma

ANTEP KATMERİ


Güneydoğu yöresi diyince ilk akla gelen lezzetli yemekleri, kebaplarıdır. Biz Türkler için asla fast food kebabın yerini tutmaz. Hatta en güzel fast food da dönerdir. Güneydoğu yöresinde de Gaziantep şehri yemekleriyle ve tatlılarıyla bir adım öne çıkar bence. En azından benim damak tadımın bakış açısı böyleJ Antep’ in şerbetli tatlılarının yanı sıra kahvaltılık olarak tüketilen katmeri de baş tacıdır.


Bu lezzetli tatlıyı tabi ki yerinde yemek en güzeli. Sürekli Gaziantep’ e gidemesek de bu lezzetten de mahrum kalmayalım istedim. Denemelerimden sonra oluşan bu katmer tarifi çok lezzetli oldu. Fıstık, kaymak, hamur birleşince nasıl kötü olabilir ki? Ama sakın ha tek başınıza yemeye kalkmayın. Kendisi tam bir kalori bombası. Bayağı da ağır gelir tek kişiye. 3-4 kişi paylaşmak ideal olanı bence. Bu pratik usulle yapılan katmer ile Pazar kahvaltısında ev ahalisini mest edebilirsinizJ

MALZEMELER:
1 adet yufka
3 yemek kaşığı süt kaymağı(tepeleme)
1,5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
3 çorba kaşığı Antep fıstığı
2-3 çorba kaşığı toz şeker

YAPILIŞI:
1- Yufka tezgaha serilir. Üzerine eritilmiş tereyağı fırça yardımıyla sürülür. Tereyağından az miktarda üzerine sürülmek için ayrılır.
2- Yağlanmış yufkanın üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpilir. Kaymaklar küçük parçalar halinde yufkanın üzerine yerleştirilir.

3- Son olarak üzerine Antep fıstığı serpilen yufka dört tarafından katlanarak kare şekline getirilir.

4- Tavada kısık ateşte önce iki yüzü hafifçe pişirilir. Sonra fırça yardımıyla yağlanan katmer ters yüz edilerek biraz daha pişirilir. Çok fazla kızarmadan ocaktan alınır ve üzerine toz şeker serpilerek servis edilir.

2 yorum: