30 Ocak 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA (KOFİK DOLMASI) ve YAPRAK SARMASI

Kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcana kofik denir. Patlıcan ve biber  yaşken içi oyularak hazırlanır ve oyulunca kof olur. Kof kökünden de kofik, yani oyuk anlamında türetilmiştir. Genellikle Doğu Anadolu da   Elazığ, Malatya yörelerinde kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcana kofik denir.
Büyük şehirlerde aktarlarda veya yöresel ürün pazarlarında bulabileceğiniz kofiği Ağustos ve Eylül aylarında  o yörelere gittiğinizde, evlerin balkonlarında  ipe dizilmiş patlıcan ve biberlerin renk cümbüşünü en doğal haliyle bulabilirsiniz.
Memleketten gelen salamura asma yaprakları ve kofikleri bu sefer misafirlerim için   annemle birlikte hazırladık.  
 Malzemeler:
 3 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı  biber salçası
2 avuç kuru nane
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Bir tutam limontuzu
Haşlanmış kuru dolmalık  biber
Salamura yaprak
Yapılışı:
1.Yemeklik doğranmış soğan kızdırılmış zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur. Salça eklenir, soğanla karıştırıldıktan sonra pirinç ve su ilave edilir. Baharatlar, tuz, kuru nane ve limontuzu ilave edilerek bir karıştırılır, kaynamaya çıkınca ocağın altı kısılır ve bu iç harç suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
2.Ilınan harç haşlanmış biberlerin içine doldurulur, biberler tencereye dizilir. Tencereye 1 bardak su ilave edilerek kaynayınca kısık ateşte suyu çekene kadar pişmeye bırakılır. Ilınınca servis tabağına alınan kofik dolmalarının üzerine dilim limonlar dizilerek servis edilir.
3.Ayrı bir tencerede sıcak suya batırılıp tuzu çıkarılmış yapraklar aynı harçla sarılarak dizilir. Aynı şekilde biraz daha az su ile pişirilen yapraklar ılınınca servis tabağına alınarak üzerine dilim limonlar dizilerek servis edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder