27 Ocak 2012 Cuma

Scottish Shortbread


Scottish, İskoç demek. Shortbread sözcüğünün anlamı ise eski İngilizceye dayanıyor. Bu kurabiye piştiğinde ağızda pütür pütür dağılan bir dokuya sahip. Eski İngilizcede short kelimesi, kırıntı anlamına gelen bir sözcük. O nedenle de kırıntılı kurabiye anlamında shortbread ismini vermişler. Kurabiyenin bu kırıntılı dokusunun sebebi, tarifte fazla miktarda terayağı kullanılıyor olmasından. Biliyorsunuz un ve su karıştığında, hamur içinde gluten isimli bir protein örgüsü oluşturur ki bu örgü hamura elastiki bir doku kazandırır. Mesela ekmeğin dokusunun bu şekilde olmasının sebebi, gluten yoğunluğunun fazla olmasıdır. Yağ gluten formasyonunu bloke eder ve unla yağ ikilisi bir araya gelince gluten örgüsü oluşamaz. Sonuçta kırıntılı bir yapı oluşur. Scottish Shortbread, un kurabiyesi gibi insanın damağına yapışmayan çok lezzetli bir tada sahip.
Malzemeler:
225gr beyaz un
75gr toz şeker
1 paket vanilya (Bulabiliyorsanız bıçağınızın ucuyla olabildiğince küçük saf vanilya)
Oda sıcaklığında 150 gr tereyağı
Pişince üzerine sepmek için toz şeker
Yapılışı:
1. Fırını 180 dereceye önceden ısıtın.
2. Büyükçe bir kasenin içine un, toz şeker ve vanilyayı eleyin. Tereyağını da ilave edip parmak uçlarınızla una yedirin. Bir süre sonra yağ ve un birleşecek karışım hamur haline gelecektir.
3. Hamuru unlu bir zeminde merdaneyle 1cm kalınlığında açın. Bıçakla hamurdan kare veya dikdörtgen şekiller kesin. Ortalama 15 kurabiye çıkacaktır.
4. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine çatalla izler yapın. Fırının orta rafında 20-25dk pişirin. Fırından çıkan kurabiyeler üzerine toz şeker serpin ve soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder