25 Şubat 2013 Pazartesi

LAZANYA


Lazanya, yapımı kolay fakat hazırlaması da yazması bir o kadar zaman alıcı lezzetli bir yemek. Her ne kadar bir kesim tarafından kıymalı makarna olarak addedilse de, ben bir makarna sever olarak,  oldukça farklı bir o kadar da lezzetli bir yemek olduğunu düşünüyorum.  
Evliliğimin ilk yıllarında çok sık yaptığım bu yemeği son 3 senedir yapmadığımı fark ettim ve daha sık yapmaya karar verdim.
Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
2 tane çarliston biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tane domates rendesi veya 3 yemek kaşığı domates sosu
1 tane havuç
1 tane patates
200 gr. kıyma
Pul biber, karabiber, tuz
12 yaprak lazanya
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ( tepeleme) un
3,5 bardak süt
Az biraz muskat (rende)
Üzeri için:
Rendelenmiş kaşar
Yapılışı:

1.Yemeklik doğranmış soğanlar ve doğranan biberler zeytinyağında kavrulur. Salça, domates eklenir. Rendelenmiş havuç ve çok çok küçük zar büyüklüğünde doğranan patatesler eklenir. Bu malzemelerde kavrulunca kıyma eklenir ve kıymada pişince baharatlar ve tuz ilave edilir. Pişen bu harç soğumaya bırakılır.
2.Gelelim beşamel sosa:
Tereyağı eritilince un eklenir kokusu çıkana kadar kavrulur ve azar azar süt ilave edilir. Pişmeye yakın az biraz muskat rendelenir içerisine. Pişen beşamel sos da bir kenara alınarak lazanya yapımına geçilir.
3.Üç lazanya yaprağı büyüklüğünde bir fırın kabı alınır. İlk olarak üç tane lazanya dizilir. Üzerine beşamel sos dökülür.
4. Beşamel sosun üzerine hazırlanan harçtan dökülerek yayılır. Üzerine tekrar 3 adet lazanya dizilir ve bu işleme 4 kat devam edilir. (her ne kadar lazanya paketlerinin üzerine de lazanya bitinceye kadar yazsa de eğer siz 10 kişilik lazanya yapmayacaksanız 4 ve ya 5 kişi için bu kadarı gayet yeterli olacaktır.
5. Son olarak en üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökülür ve kaşar peyniri rendesi serpilir.
6. 10 dakika kadar yumuşaması için bekletilen hazırlanan lazanya 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Üzeri tamamen kızarınca dilimleyerek servis yapılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder