27 Mart 2012 Salı

PORTAKALLI KEREVİZ


Kereviz benim 3- 4 senedir keşfettiğim bir sebze, öncesinde ne yemişliğim ne yapmışlığım vardı. Kulaktan dolma tariflerle ilk denememi yapıp, sonrasında kendi damak tadıma göre geliştirerek bu en son halini verdiğim tarif oluştu (portakallıda su portakal oranı herkese göre farklı çünkü).Ayrıca içerisine konulan diğer sebzelerde zevke göre değişebiliyor.
Ben bahar tam gelmeden sezonun son kerevizini ve portakalını yakaladım size de son fırsatı kaçırmayın derim.   
Malzemeler:
4 adet kereviz
1 büyük kuru soğan
 2 adet havuç
1 avuç bezelye
3 adet portakalın suyu
1 limon suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kesme şeker, tuz
Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranır, zeytinyağında kavrulur. Halka halka doğranan havuçlar ve  çiğ bezelye (eğer konserve koyacaksanız en son ekleyin) eklenir 5 dakika kadar kavrulur. Soyulduktan sonra limonlu suda (yarım limon) bekletilen kerevizler elma dilimi şeklinde doğranır ve eklenir. Üzerine tuz, şeker,  portakal suyu limonun kalan yarısının suyu ilave edilir. Eğer ocaktaki zeytinyağlı yemeğin pişmesi için su az geldiyse yarım çay bardağı veya yeteri kadar su ilave edebilirsiniz.  Kaynadıktan sonra kısık ateşte sebzeler pişene kadar ocakta tutulur.
Not: Eğer kerevizleriniz tazeyse ve üzerinde yeşil yaprakları varsa bir miktar bu yapraklardan tencerenin en üstüne ocaktan almaya yakın (yeşil rengi kaybolmasın) ilave edebilirsiniz. Benim kerevizlerim bu kez pek taze değillerdi. Piştikten sonra taze kırmızı biberle renk ve tat kattım.

2 yorum:

  1. Bayıldığım bir lezzet, dün akşam pişirdim, bu akşam afiyetle, inşallah:)) Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil