30 Mart 2012 Cuma

EV USULÜ İSKENDER KEBAP




Bizim evin olmazsa olmaz yemeklerinden biridir bu tarif. Özellikle kurban etinden payımıza düşeni böyle değerlendirmeyi pek severiz. Hatta ev ahalisinden şehir dışında olanların canı isteyecek diye bu tarifi yazarken de çekindim. Onlara da en kısa zamanda yaparım inşallah. Hafta sonu için güzel bir alternatif olabilir. Evdekinin tadı da gerçekten bir başka oluyor…
MALZEMELER:
600 gr kemiksiz dana eti(doğranmamış, bütün halde)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet tırnak pide
Marinasyon İçin:
1 adet büyük boy soğan
4-5 adet tane karabiber
5 yemek kaşığı yoğurt
½ çay bardağı yoğurt suyu
½ çay bardağı zeytinyağı
Sos İçin:
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 silme yemek kaşığı un
2 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı sıcak su
Tuz, pul biber
Bir fiske toz şeker
Üzeri için: tereyağı
YAPILIŞI:
1. Marinasyonun hazırlanması için öncelikle soğan rendelenir. Temiz bir tülbent içine alınır ve sıkılarak suyu süzdürülür. Soğan suyunun içerisine diğer malzemeler eklenerek iyice karıştırılır ve marinasyon hazır hale gelir.
2. Et buzlukta tamamen sertleşinceye kadar bekletilir. Sertleşince buzluktan çıkarılır ve biraz buzu çözdürülür(Tamamen çözdürürseniz ince doğrayamazsınız.). Hafifçe çözülen et döner şeklinde ince ince doğranır ve marinasyonda ağzı kapalı şekilde 2-3 saat bekletilir.
3. Marine olan etler 2 yemek kaşığı zeytinyağında iyice kavrulur. Pişmesine yakın biraz tuz eklenir.
4. Diğer tarafta sosun hazırlanması için tereyağında un hafifçe pembeleştirilir. Salçalar eklenir ve karıştırılır. Sonra yavaş yavaş su eklenerek boza kıvamında bir karışım elde edilir(su ölçüsü değişebiliyor. Kıvama bakarak verdiğim ölçüden az ya da çok su ekleyebilirsiniz.). Son olarak tuz, şeker ve biber eklenir. Kaynayınca altı kapatılır.
5. Tırnak pideler yuvarlak şeklini bozmadan bıçakla ara ara kesilir. Izgarada ya da tost makinesinde biraz ısıtılarak hafifçe sertleştirilir.
6. Servis tabağına pide yerleştirilir. Üzerine etin ¼’ ü eklenir. En üste sos ve tereyağı gezdirilir. Bu şekilde dört porsiyon hazırlanır. Yoğurt ile servis edilir.
NOT: Sosu pişirirken çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırın. Bunu yapmazsanız sosunuz topaklanır ve pürüzsüz olmaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder