5 Haziran 2012 Salı

NOHUTLU BALIKESİR MANTISI


Mantının her türlüsü güzeldir. Hamur, yoğurt ve yağın girdiği hiçbir şey kötü olmaz, olamaz zatenJ Bu da Balıkesirli bir komşumuzdan öğrendiğimiz bir mantı türü. Balıkesir’ de bu yemeği düğünlerde yaparlarmış. Balıkesir’ de düğün demek nohut demek sanırım. Mesela keşkek yapıp onun üzerine de etli nohut döküyorlarmış. Siz de deneyin mutlaka. Değişik bir tarif çok da lezzetli oldu.
MALZEMELER:
2-3 adet yufka
Nohut Yemeği İçin:
300 gr dana veya koyun kuşbaşı
1,5 su bardağı nohut
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerine: Sarımsaklı yoğurt, tereyağı, pul biber
YAPILIŞI:
1. Nohut bir gece önceden soğuk suda ıslatılır.
2. Sırasıyla yağ, soğan, domates, et, salça tencerede kavrulur. Nohut ve sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
3. Yufkadan 1 cm kalınlığında şeritler kesilir. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında aralıklarla karıştırılarak kızartılır.
4. Kızaran yufkadan tabağın en altına serilir. Üzerine 1 kepçe nohut yemeği eklenir. En üste sarımsaklı yoğurt ve biberle kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
NOT: Yufkaları mutlaka marketlerdeki hazır paketlerden alın. Yufkacılardan alınan yufka çok ince olduğu için iyi sonuç vermeyebilir. Pişirirken elinizle veya bir çatal yardımıyla ara ara karıştırın ve alt üst edin. Aksi takdirde ortalar hamur kalır, üzeri de çok kızarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder