Ben bir biscotti hayranıyım. Hatta
ailecek hastasıyız J Edindiğim bilgilere göre İtalyanca da iki kere pişirilmiş anlamına geliyormuş
biscotti. Bu kurabiyenin adını iki kere pişirildiği biscotti koymuş İtalyanlar.
Türkiye’ de ise Selanik gevreği, İstanbul gevreği şeklinde isimlendiriliyor. Bu
yüzden ben de bildiği tüm isimlerini başlığa yazdım. Bu kıtır kek çayın veya
kahvenin mükemmel bir eşlikçisidir. Nasıl yediğinizi ne zaman bittiğini
anlamazsınız. Daha önce ünlü bir pastaneden aldığım bu ürünü kendim yapmayı
denedim. Yiyenler hazır sandı, demek ki başardımJ
İki tur pişirildiği için nette yapılmasının
zor olduğu söyleniyordu. İlk defa denememe rağmen hiç zorlanmadım. Öyle gözde
büyütmeye gerek yok. Tarif araştırmalarım sonrasında cafefernando nun biscotti
tarifinde karar kıldım. Doğru bir karar olmuş, daha önce yediğim iyi
biscottilerin tadını yakaladım. Ben içerisine meyve şekeri ve fındık ekledim.
Siz dilediğiniz kuru meyve veya yemişi ekleyebilirsiniz. Uzun süre tazeliğini
koruyan bu tarifi önceden yapıp saklayabilirsiniz. Acil misafir geldiğinde
lezzetli bir kurtarıcı olur. Afiyet olsun hepinize…
4 yumurta(1
tanesi üzeri için)
1 su bardağı
şeker
60 gr
tereyağ(oda sıcaklığında)
½ su bardağı
iri çekilmiş fındık
½ su bardağı
meyve şekerlemesi
3 su bardağı
un
¼ tatlı
kaşığı tuz
1 paket
kabartma tozu, 1 paket
vanilya tozu
YAPILIŞI:
1. Un,
kabartma tozu, tuz ve vanilya elenir ve bir kenarda bekletilir.
2. Tereyağı ve
toz şeker tahta kaşık yardımıyla derin bir kapta şeker biraz eriyinceye kadar
karıştırılır. 3 yumurta teker teker ilave edilir ve mikserle iyice
karıştırılır.
3. Hazırlanan
karışıma unlu karışım eklenir. Kekten koyu kurabiyeden biraz cıvık bir hamur
elde edilir. Son olarak içerisine fındık ve meyve şekerlemesi eklenir ve kaşıkla
karıştırılır.
4. Hamur ikiye
ayrılır. Eller iyice unlanan ve hamurun bir parçası 5 cm genişliğinde rulo
şekli verilir. Sonra üzerine biraz bastırılır ve düzeltilir.(Bu işlemlerden
sonra benimki rulodan çok dikdörtgen prizmaya benziyordu. Bu işlemleri mümkün
olduğu kadar hızlı yapın ve mükemmel rulo şekli vermeye uğraşmayın. Pişince şekli
güzelleşiyor.)
5. Kalan hamur
da bu şekilde hazırlanır. Hamurların üzerlerine çırpılmış yumurta sürülür ve
şeker serpilir.
6. Önceden ısıtılmış
fırında 20 dk kadar pişirilir. Hamurun her kısmının eşit şekilde pişmesi için pişme
süresinin yarısında tepsiyi çevrilir. Fırından çıkarılan rulolar 30 dk ya yakın
bekletilerek soğutulur.
7. Soğuyan rulolar
ekmek bıçağıyla verev olarak 1-1,5 cm genişliğinde kesilir. Tel ızgaraya
yerleştirilir. 150 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirilir. Soğutulduktan
sonra hava almayan bir kapta 1-2 hafta tazeliğini korur.
NOT: Bu
tarifte fırında pişirme süreleri çok önemli. Ben uyguladığım tarifte belirtilen
sürelerden daha kısa sürelerde pişirdim. Size de kendi pişirme sürelerimi
yazdım. Siz de pişme aşamaları esnasında fırının kapağını açmadan sürekli
kontrol edin. Önemli olan ilk aşamada üzerinin hafifçe kızarması. İkinci aşamada
ise fazlaca kızarmaması ve çok hafif pembeleşmesi. Afiyet olsunJ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder