28 Şubat 2012 Salı

PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Helva  un, şeker, yağdan ibaret denilse de en bilinen un helvasının bile her yöreye, her zevke göre kaç kaç çeşidi, yapılış şekli var. Unsuz  peynir helvası, peynirli un helvası , susuz un helvası…     Bugün benim için yeni olan belki sizlerin çok iyi bildiğiniz “peynirli irmik helvası”nı yazdım. Benim için susuz un helvasından (katı helvadan) sonra ikinci sırada geliyor. İlk fırsatta favorimi de sizlerle paylaşacağım.
Malzemeleri:
0,75 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
500 gr. tuzsuz taze peynir
Yapılışı:
Zeytinyağında irmik pembeleşene (bulgur bulgur olana) kadar kavrulur. Kaynamış su ile süt karışımında şeker eritilir ve kavrulan irmiğe ilave edilir. İrmik hemen tüm suyu çekecektir ocağın altı kısılır ve ufalanmış peynir ilave edilir. Peynir erimeye başlayınca ocağın altı tamamen kapatılır. Peynirin tamamen erimesi ve irmiğe iyicene karışmasıyla birlikte helva servis tabağına alınır. Üzerine artık ne isterseniz ceviz, fıstık veya tarçın serpilir, tabi sade olarak da yenilebilir.  

27 Şubat 2012 Pazartesi

TAZE PATATES GARNİLİ ÇİPURA

Denizden babam çıksa yerim tabiri bana çok uygunJ Balık, karides, midye v.s. deniz ürünleri her zaman favorimdir. Haftanın her günü yesem sıkılmam.  Marketlerde yeni yeni yerini alan taze patates de balığa pek yakışıyor. İsterseniz dondurulmuş kabuklu patatesleri de kullanabilirsiniz ama ben her zaman doğaldan yanayım. İngilizlerin fish&chips inin farklı bir yorumu oldu bu tarif. Afiyet olsun…
Malzemeler:
3 adet çipura(temizlenmiş ve üzeri bıçakla çizilmiş)
6 diş sarımsak
3 adet defneyaprağı
3 çay kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet orta boy taze patates
Tuz, pul biber, kekik
Yapılışı:
1- 3 yemek kaşığı zeytinyağı bir kaseye alınarak içerisine tuz eklenir. Fırça yardımıyla çipuraların yüzeyine ve iç kısmına sürülür.
2- Sarımsaklar(her balık için iki diş olmak üzere) ikiye kesilerek, çipuraların içerisine birer adet defneyaprağı ile birlikte yerleştirilir.
3- Hazırlanan balıkların üzerindeki çiziklere birer çay kaşığı tereyağı yerleştirilir ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yan yana dizilir.
4- Diğer tarafta taze patatesler iyice yıkanır ve kabuklarını soymadan ilk olarak dörde bölünür sonra da irice parçalar halinde kesilir.
5- Patatesler derin bir kaba alınarak üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, pul biber ve kekik eklenerek iyice harmanlanır.
6- Hazırlanan patatesler tepsinin boş kalan kısımlarına yerleştirilir.
7- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirilir.

24 Şubat 2012 Cuma

SÜTLÜ ÇAY (CHAİ TEA LATTE)

Kar kış hiç geçmeyecek dedik. Bir haftadır yağan esen bir şey yok. Sanırım bu fotoğraf bu yılın son kar manzaralarından biri olacak. Aşağıda tarifini verdiğim çayı böyle bir manzara eşliğinde içmenizi diliyorum.



Çocukluğumun başlıca içeceği olan sütlü çaya( her ne kadar  çevremdeki yakınlarım “sen İngiltere'de mi büyüdün" deyip dursalar da!  'halbuki kuzenlerimle konuşsalar gerçeği öğrenecekler')  sevdiğim baharatlar da eklenince tadı benim için mükemmel oldu. Şu meşhur hazır kahve dükkanlarında “chai tea latte” diye bilinen içecek, eğer nanelisini seviyorsanız evde yaptığınız bu çaya aktarlarda satılan nane yağından alıp bir damla  ekleyebilirsiniz.   


Malzemeleri:
5 adet kakule
5 adet karanfil
2-3 dilim taze zencefil
2 adet kabuk tarçın
4 bardak su
1 yemek kaşığı (earl grey)
1 bardak süt
Bal
Yapılışı:
1.Kakule, karanfil, tarçın ve zencefil 4 su bardağı su ile 15 dakika kadar kaynatılır. Üzerine 1 yemek kaşığı çaya atıp demlenir. Diğer yandan süt kaynatılır. Demlenmiş çayı porselen demliğe alıp üzerine kaynayan sütü ekleyin.
2.Arzu ederseniz bal ile servis yapın. Bal sevmeyenler için tabii ki şekerde bir alternatif.


22 Şubat 2012 Çarşamba

POFURDAK MUFFİNLER




Muffin yapmaya bayılıyorumJ Hem sunumu güzel hem de yemesi keyifli. Ben muffin yaparken genelde önce sade bir hamur hazırlayıp muffin kaplarına paylaştırıyorum. Sonra da ev halkının veya misafirlerimin beğenisine göre üzerlerine farklı malzemeler ekliyorum. Dileyene üzümlü, dileyene çikolatalı… Herkesin gönlü oluyor. Aslında ben meyvesi, çikolatası bol muffin severim. Ama bu sefer her zamankinin aksine sade sayılabilecek bir muffin yaptım. Çünkü Kıbrıs’ tan gelen kaymak yağını bu tarifte denemek istedim. Sonucu tam olarak görmek için de muffinlere hamur malzemeleri dışında fazla bir şey eklemedim. Muffinlerim adından da belli olduğu gibi pofur pofur oldu. İçlerinde hava delikleri bile vardıJ Kısa zamanda da tüketildiler. Kaymak yağı marketlerde bulunuyor mu bilmiyorum ama siz bunun yerine süt kaymağı da kullanabilirsiniz.  

Malzemeler:
2 yemek kaşığı kaymak yağı(oda sıcaklığında yumuşatılmış)
1 yemek kaşığı tereyağı(oda sıcaklığında yumuşatılmış)
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
½ su bardağı portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
2 su bardağı un
1/2 su bardağı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
1- Kaymak yağı ve tereyağı derin bir kapta şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar mikserle karıştırılır.
2- Daha sonra içerisine sırasıyla yumurtalar ve süt eklenip iyice karıştırılır.
3- Ayrı bir kapta kuru malzemeler(nişasta, un, kabartma tozu) elenerek hazırlanan karışıma yavaş yavaş eklenir.
4- Kuru malzemeler iyice karışınca portakal suyu ve rendesi eklenir ve birkaç saniye çırpılır.
5- Hazırlanan hamur, muffin kaplarına paylaştırılır ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.


20 Şubat 2012 Pazartesi

TAVA BÖREĞİ

Eğer pazar sabahı kahvaltı için börek yapmak istiyorsanız ve sizde de mutfakta sizinle dolanan bir ufaklık varsa, işte en kolayından börek tarifi!
Malzemeler:
3 adet su böreklik yufka (marketlerde hazır vakumlu paketlerde satılanlardan)
1 bardak su
0,5 bardak sıvıyağ
Yarım kalıp beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Yapılışı:
1.Büyükçe bir teflon tavaya ilk yufka kenarları dışarıda kalacak en son üzerine kapatılabilecek şekilde yayılır.
2. Diğer iki yufka gelişigüzel orta büyüklükte parçalara ayrılarak su ve yağdan oluşan harcın içinde ıslatılarak serilir bir yufka bittikten sonra rendelenmiş peynir ve ince kıyılmış maydanoz serpilir sonra ikinci yufka aynı şekilde serilir ve tavaya tam olarak yayılan ilk yufka kenarlardan kapatılır.
3. Ocağın en büyük gözünde kısık ateşte bir yüzü kızarana kadar pişirilir. Sonra ters çevrilerek diğer yüzü de aynı şekilde pişirilir.     
4.Börek piştikten sonra üzerinin çok kuruduğunu düşünüyorsanız ‘çünkü bazları kıtır kıtır sever Selvi gibi, bazıları yumuşak börek sever benim gibi, zevke göre yaniJ’ böreği servis tabağına almadan evvel ocağı kapatıp ilk sıcağı çıktıktan sonra tavaya bir kapak kapatıp 10 dakika kadar bekletip servis tabağına alırsanız daha yumuşak bir börek olacak.


17 Şubat 2012 Cuma

SEBZELİ TAVUKLU BULGUR PİLAVI

Sadece bir pilav değil, etiyle sebzesiyle bulguruyla tam bir öğün.  Sebzeleri mevsimine göre değiştirebilir veya çeşitlendirebilirsiniz. Annemin pirinçle yaptığı bu pilavı ben bulgurla da yapıyorum. Her ikisi de gayet güzel oluyor. Pirinç pilavını mı bulgur pilavını mı daha çok seversiniz tercih sizin.
Malzemeler:
2 adet tavuk but (haşlanmış)
1 adet kuru soğan
1 adet havuç rendelenmiş
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 avuç kuru reyhan
Tuz, karabiber, pulbiber
Bir kase pilavlık bulgur
Kaynamış su
Yapılışı:
Yemeklik doğranmış soğan kızdırılmış zeytinyağında biraz kavrulur. Sıcak suda bekletilerek yumuşatılmış kuru domatesler ile önceden haşlanmış ve kemiğinden ayrılmış tavuk eti  küçük küçük doğranarak kavrulmuş soğana eklenir ve bu üç malzeme iyice sotelenir. Sonrasında rendelenmiş olan havuç ve tereyağıda ilave edilir, tereyağı erimesi ve havuçların da sotelenmesiyle salça ilave edilir. Tüm bu malzemeler birbirine iyice karışınca pilavlık bulgur eklenir biraz malzemelerle çevrildikten sonra üzerine kaynamış su (bulgur pilavında suyumun ölçüsü yok, tüm malzemenin üzerine çıkıncaya kadar desem anlatmış olurum herhalde) ilave edilir. Sonrasında reyhan, tuz, karabiber ve pulbiber eklenerek son kez karıştırılır. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir ve tencerenin kapağı açılınca yukarıdaki görüntü elde edilir.

16 Şubat 2012 Perşembe

DEREOTLU POĞAÇA


Peynirli hamur işlerinde çok da hoşlanmayan birinden peynirli bir tarif karşınızdaJ Bu poğaçanın en sevdiğim özelliği içindeki peynirin hiç hissedilmiyor olması. Tadı da pastanelerdeki tuzlu kurabiyeleri aratmıyor. Bir bardak sıcak çayla çok güzel gidiyor. Peynir yemeyen çocuklara peynir yedirmek için de ideal bir fikir olabilir…
Malzemeler:
2 yumurta
250 gram tereyağı veya margarin(oda sıcaklığında yumuşatılmış)
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı karbonat
1 fiske tuz
400 gr rendelenmiş beyaz peynir
½ demet dereotu(ince şekilde doğranmış)
Aldığı kadar un
Üzeri için: 1 yumurta sarısı, susam

Yapılışı:
1-  2 su bardağı kadar un genişçe bir kaba elenir.
2- İçerisine dereotu ve peynir dışındaki malzemeler eklenir.
3- Karışıma yavaş yavaş un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
4- Dereotu ve peynir bir kasede harmanlandıktan sonra hamura ilave edilir ve homojen hale gelene kadar yoğrulur.
5- Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
6- Poğaçaların üzerine yumurta sarısı ve susam sürüldükten sonra bıçakla hafifçe üzerine çizik atılır.
7- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirildikten sonra sıcak sıcak servis yapılır.

14 Şubat 2012 Salı

SEVGİLİLER GÜNÜNDE SEVGİLİYE KURABİYE



Sevgiyle ilgili size söyleyebileceğim bence en önemli şey, hak etmeyen insanlara verilmemesi, gösterilmemesi gerektiği. Çünkü o kadar değerli ki. Hoyrat ellerde kaybolup gitmesine izin vermeyin. Değerini bilenlerle gönlünüzce yaşayın. Sevgililer gününüz kutlu olsun. Değerinizi bilen kişi bir ömür elinizden tutsun…
Sevdiğinize ya da sevdiklerinize hazırlayabileceğiniz bir kurabiye tarifiyle sizi baş başa bırakıyorum. Bence insanın sevdiğine emeğiyle bir şeyler yapması daha güzel(Yani biz hanımlar böyle yapalım ama beyler bizlere değerli hediyeler alabilirler, sakıncası yok. Yanlış mesaj vermeyelimJ) Kim bilir belki akşam için bu kurabiyelerle bir sürpriz yaparsınız…
Bu gün sevgilisi olmayanlar için bir azap şeklinde geçebiliyor. Onlar da lütfen kendileri için yapsınlar bu kurabiyeyi ve dostlarıyla, sevdikleriyle paylaşsınlar. Evrene iyi dilekler göndermeyi de ihmal etmeyin. Yalnızlıktan yakınmak yalnızlığı çağırırmış. Enerjiyi kullanmayı öğreten kitaplar böyle söylüyor, ben onların elçisiyimJ

Malzemeler:
1 su bardağı pudra şekeri
250 gr tereyağı(oda sıcaklığında yumuşatılmış)
3 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Süslemek için: Şeker hamuru, yenilebilir şeker, sim.
Yapıştırmak için: 1 çay kaşığı bal, yarım çay bardağı ılık su.
Yapılışı:
1. Derince bir kapta bütün malzemeler karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
2. Hazırlanan hamur merdane yardımıyla açılır ve kalıpla istenilen şekillerde kesilir.
3. Kurabiyeler yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.
4. Oda sıcaklığında bekletilen şeker hamuru elle yoğrularak yumuşatılır.
5. Yağlı kağıt üzerinde merdane ile açılan şeker hamurundan kurabiye kalıplarıyla parçalar kesilir. (Bu işlemi kurabiyeler iyice soğumadan yapmayın. Yaparsanız şeker hamurları kuruyabilir.)
 6. İyice soğuyan kurabiyelerin üzerine fırça yardımıyla ballı su sürülerek şeker hamuru dikkatli bir şekilde yapıştırılır.
7. Simler ve yenilebilir şekerlerle süslenir.  
NOT: Şeker hamurlu tariflerde genellikle şeker hamurunu pudra şekeri veya mısır nişastası ile açmak öneriliyor. Ama mısır nişastası şeker hamurunun rengini ve yapısını bozuyor. Ayrıca kullanmadığınız kısım da çöpe gidiyor. Pudra şekeriyle çalışmayı da çok sevmedim. Denemelerim sonucunda bulduğum yağlı kağıt, şeker hamuru şekillendirmesinde istediğim sonucu verdi. Yağlı kağıtta açmak hem çok pratik hem de bu yöntem hamurun ziyan olmasını tamamen önlüyor.


12 Şubat 2012 Pazar

PORTAKALLI SOMON


Somon balığı bildiğiniz gibi oldukça yağlı bir balık. Yüksek vitaminler de içeriyor. Hem kendimiz hem de çocuklarımız için faydalı bir besin kaynağı. Portakal, somona o kadar yakıştı ki balık yemeyenlere bile sevdirdi.:) Siz de portakal mevsiminde bu tarifi bir an önce deneyin, vazgeçemeyeceksiniz…
Malzemeler:
4 parça somon fileto
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet defneyaprağı
2 adet portakal
Tuz, karabiber

Yapılışı:
1- Geniş bir teflon tavada yağ kızdırılır.
2- Somon filetoların her iki yüzü de beşer dakika harlı ateşte pişirilir.
3- 1,5 portakalın suyu sıkılarak balıkların üzerine gezdirilir.
4- Yarım portakal dilimlenerek, tavadaki boş kısımlara yerleştirilir.
5- Balıkların üzerine defneyaprakları da yerleştirildikten sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
6- Pişmeye yakın bir kez çevrilen balıkların üzerine tuz ve bol miktarda  karabiber eklenerek roka  salatası eşliğinde servis edilir.

8 Şubat 2012 Çarşamba

KURU DOMATESLİ FESLEĞENLİ MAKARNA

Evet itiraf ediyorum ben bir makarna canavarıyım! Kahvaltıda dahil olmak üzere günün her öğününde makarna yiyebilir veya gecenin biryarısı kalkıp hiç üşenmeden makarna yapabilirim. Makarna haşlanana kadar evde olan malzemelere göre kendimce bulduğum bir dolu sosum var. İşte bunlardan biri !
Malzemeler:
Yarım paket burgu makarna (kalemde olabilir)
Bir avuç kuru domates
 5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam taze fesleğen
Tuz, karabiber, kekik
Yapılışı:
1.Kaynayan tuzlu suya makarna ile sıcak suda 5 dakika kadar bekletilerek yumuşatılmış ve küçük küçük doğranmış kuru domatesler (bu fikir bir üniversitenin yurdundaki öğrenci mutfağından; duygu’dan!) eklenir. Tencereye makarnanın haşlanacağı kadar su konur ki makarnanın suyu süzülmesin, besin değeri ve haşlanarak ortaya çıkan domateslerin aroması boşa gitmesin.
2.Ayrı bir tavada kızdırılan zeytinyağı ve tereyağı karışımına önce ince ince kıyılmış sarımsaklar ilave edilerek sotelenir. Sonrasında salça ve birazcık 2 yemek kaşığı kadar haşlanan makarnanın suyundan ilave edilir. Fesleğen ilave edildikten sonra ocağın altı kapatılır. Kekik eklenir ve kuru domateslerle beraber haşlanan makarnanın içine sos iyicene yedirilir. Servis tabağına alındıktan sonrada üzerine taze çekilmiş karabiber ile eklenerek yemeğe geçilir.

7 Şubat 2012 Salı

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ


Mis gibi kokusu sakız gibi lezzetiyle sütlü tatlılar arasında ayrı bir yere sahiptir bu tatlı. Ben bu muhallebiyi genelde büyük boy kare borcama döküp, kare kare keserek servis ediyorum. Bu kez tek kişilik porsiyonlar halinde yaptım. Bu şekilde görüntü daha şık, sunumu da daha kolay oldu.
Malzemeler:
125 gram margarin ve tereyağı
3 kahve fincanı un(tepeleme dolu)
4 kahve fincanı şeker
Badem tanesi büyüklüğünde damla sakızı
1,5 lt süt
Yapılışı:
1. Damla sakızı havanda dövülür ve toz haline getirilir.
2. Derin bir tencerede yağ erimeye bırakılır.
3. Yağ iyice eriyip kokusu çıkınca içerisine un eklenir ve 1-2 dakika pembeleşene kadar kavrulur.
4. Pembeleşen una sürekli karıştırılarak yavaş yavaş süt eklenir ve karıştırmaya devam edilir.
5. Sütün ardından damla sakızı ve şeker eklenerek, kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
6. Muhallebi kaynayınca ateşten alınır ve 5-10 dk kadar mikserle çırpılır.
7. Kaselere dökülerek bir gece buzdolabında bekletildikten sonra servis yapılır.

6 Şubat 2012 Pazartesi

PATATESLİ YUMURTA

Öğrenci mutfağının vazgeçilmezi olan bu yemek benimde “bu sabah kahvaltıda en kolay ne yaparım dediğim” pazar sabahlarımın baş kahvaltılığı! Hem çabuk,  hem lezzetli.
Ayrıca 18 aylık oğlum içinde süper bir kahvaltı, onun porsiyonu için kaşar peyniri yerine yemesi gereken miktarda beyaz peyniri üzerine ufalıyorum ve tabi ki yumurtaya hiç tuz koymuyorum. Ama o ne yapıyor resimde de görüldüğü üzere kendin ki yerine baharatlı tuzlu olanından yemeye çalışıyor.

Malzemeler:
2 adet küçük patates
3 adet yumurta
½  yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı (bu yağ çok demeğin ayrıntıları dinleyin)
Biraz kaşar peyniri
Karabiber, tuz

Yapılışı:
Patatesler zar büyüklüğünde küpler halinde küçük küçük doğranır. Tavada kızdırılan zeytinyağında patatesler kısık ateşte kavrularak pişirilir. Patatesler pişince tavadaki yağ  kızartma yağı gibi süzülür. Tavada yağsız kalan patateslere tereyağı ilave edilir. Tereyağı eriyince bir kasede çırpılmış ve biraz tuz eklenmiş yumurtalar patateslerin üzerine eklenir ve sürekli karıştırılarak  pişirilir. Yumurtalar tamamen pişince servis tabağına alınan patatesli yumurtanın üzerine önce taze çekilmiş karabiber sonrada ince ince doğranmış kaşar peyniri eklenir, afiyetle yenir.      

3 Şubat 2012 Cuma

PATATESLİ SUCUKLU KOL BÖREĞİ



Peynirli börek yemeyen birinin (yani benimJ) sürekli farklı iç harç arayışları oluyor. Sucuk ve patates denemem güzel bir ikili oluşturdu. Pazar sabahı evdekileri bu böreklerin kokusuyla uyandırmak iyi bir fikir olabilir…
Malzemeler:
4 yufka
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
İç Malzemeleri:
4 adet orta boy patates(Haşlanmış ve küçük küçük doğranmış)
1/3 kangal sucuk(küp şeklinde doğranmış)
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Çok az tuz.
Yapılışı:
1. Derince bir kapta iç malzemeleri karıştırılarak böreğin iç harcı hazırlanır.
2. Başka bir kapta süt, yağ ve yumurtalar(bir tanesinin sarısı ayrılır.) iyice karıştırılarak homojen bir karışım haline getirilir.
3.  Yufka tezgaha serilerek ortadan ikiye kesilir.
4. Yarım ay şeklindeki yufkaya, sütlü karışımdan her tarafına gelecek şekilde kaşıkla gezdirilir.
5. Daha sonra yufkanın kesilen tarafına patatesli harç şerit halinde yayılır ve sıkı bir şekilde rulo yapılır.
6. Tüm yufkalar bu şekilde hazırlanarak, yağlanmış fırın tepsisine uç uca yerleştirilir.
7. Ayrılan yumurta sarısı böreğin üzerine sürülerek, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

HAMSİLİ PİLAV

Kardeşimin isteğiyle mutfağımıza giren bu yemek, uzun yıllardır anneciğimin spesiyalleri arasında. Ben de ondan öğrendim. Denemeden önce balık ve pilav yan yana bana garip gelmişti. Ama deneyince fikrimi değiştirdim. Pilavı zeytinyağlı dolma içine benziyor. Ben aslında dolmada kuş üzümünü sevmem. Siz de böyle düşünüyorsanız, pilavı üzümsüz yapmayı tercih edebilirsiniz. Ama bence hiçbir malzemesini çıkarmadan yapın çünkü hepsi farklı bir lezzet katıyor.
Malzemeler:
1 kg. hamsi(ayıklanmış halde alırsanız 750-800 gram)
2 su bardağı pirinç
1/2 çay bardağı sıvı yağ(pilav için)
2 çorba kaşığı sıvı yağ (balıklar için)
2,5-3 su bardağı su
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
yenibahar, kırmızıbiber, kuru nane (birer çay kaşığı)
tuz
1/4 limon suyu

Yapılışı:
1. Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletin.
2. Tencereye sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanları ve çam fıstıklarını ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
3. Pirinçleri yıkayıp suyunu iyice süzerek ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana dek kavurun. 1 tatlı kaşığı limon suyunu, sıcak suyu, kuş üzümünü, naneyi ve tuzunu ekleyin.
4. Ağır ateşte pirinçler suyunu çekene dek pişirip pilavı ateşten alın ve 15-20 dk. demlendirin.
5. Hamsilerin baş kısmını ve kılçıklarını çıkarıp yıkayın.
6. Margarin veya tereyağıyla yağlanmış bir fırın kabına(ben büyük boy yuvarlak borcam kullandım.) balıkların yarısını, balıkların derili kısmı tepsinin yüzeyine değecek ve sırt kısımları hafifçe tepsinin kenarlarına yaslanacak biçimde yerleştirin.


7. Pilavı balıkların üzerine boşaltıp kalan hamsileri pilavın üzerini tamamen örtecek şekilde yan yana ve aralıksız yerleştirin.

8. Üzerlerine fırçayla sıvı yağ sürün. 1/2 su bardağı sıcak suyu tepsinin kenarından boşaltarak, pilavı 200°’de ısıtılmış fırında balıkların üstü kızarıp pembeleşene kadar pişirin. Fırında 15-20 dk. demlendirerek servis yapın.
NOT: Birçok balıkçı hamsiyi ayıklarken kılçığını almıyor. Ayıklanmış hamsi alırsanız, kılçığını da temizlemesini özellikle belirtmeyi unutmayın.

HAYIRLI KANDİLLER


Güllerin  en güzel kokanı,çiçeklerin en güzel açanı,yıldızların en güzel parlayanı ve Allah'ın  cennet mekanı sizin ve sevdiklerinizin olsun...

Hayırlı Kandiller