18 Haziran 2012 Pazartesi

NAZİK KABAK


Yaz geldi ve kalın kıyafetler gitti. Çoğumuz daha ince görünmenin derdindeyiz. Fazlalıkları atmak için pratik çözümler arayışındayız. Ama maalesef fazlalıklar uğraş vermeden bir çırpıda gitmiyor. İşin temeli beslenme düzenimizi değiştirmek. Ben sonunda bu gerçeği kabullendimJ.
Fazlalıklar konusunda en büyük dertlerden birisi de vücutta sıcağın da etkisiyle biriken ödemler. Bildiğiniz gibi ödem atma konusunda en faydalı besinlerin ilk sırasında kabak geliyor. Ödemleri atmak için bol bol kabak tüketmek lazım.
Bu yemek benim lezzetli diyet spesiyallerimden biridir. Diyet yapmıyorsam üzerine biraz biberli tereyağı gezdiririm, daha da bir lezzetli olur. Ali Nazik yemeğine bayılırım ve de yazın sıklıkla yaparım. Bu da onun kabak kullanılarak yapılmış hali. Hepimizin severek yediği Ali Nazik yemeğinin kabaklı yorumunu yapın  ve de yiyin dostlar….

MALZEMELER:

3 adet kabak
1 adet kırmızı tatlı biber
300 gr kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
Pul biber, tuz
YAPILIŞI:
1. Tavada zeytinyağı kızdırılır. Kabaklar rendelenir. Minik küpler şeklinde doğranmış kırmızı biber ile birlikte suyunu çekene kadar kavrulur. Servis tabağına alınarak soğumaya bırakılır.
2. Kıymaya pul biber ve tuz eklenerek yağsız şekilde tavada kavrulur.
3. Sarımsaklar ezilerek yoğurda katılır, iyice karıştırılır ve kabakların üzerine gezdirilir. En üste kıyma serpilerek servis edilir. Arzu edilirse üzerine tereyağı eritilerek gezdirilebilir.

14 Haziran 2012 Perşembe

ÇOK ÇİKOLATALI AZ YAĞLI MERMER KEK


Kek diyince çocukluğumda annemin “Karınca” marka fırında yaptığı kekler gelir aklıma. Havuçlu, sade bir sürü kek pişirirdi canım annem. Nasıl da lezzetli olurlardı, yemeye doyamazdık. Okuldan gelince evi kek kokusu kaplamış olurdu. Annemin alüminyum tepside pişirip baklava dilimi şeklinde kestiği keklerin kenarları benim için vazgeçilmezdi. Hem kekte hem börekte kenar severim ben. Bu zevkim de çok sorgulanır. Ama isteyen sorgulayabilir, ben yine de kenar yiyeceğim.J
Ben bir evi, kek kokusunun yuva yaptığını düşünürüm. Kek kokusu anne sıcaklığıdır bence. İnsana korunduğunu, güvende olduğunu hissettirir.
Yıllarca annem keşke çalışsaydı da okuldan eve geldiğimde yalnız olsaydım, kapıyı anahtarla açsaydım diye hayıflandım, durdum. Anneciğimin beni kapıda karşılamasının ne büyük bir nimet olduğunu sonradan anladım. Hatta artık anneme gittiğimde kapıda onun gülümsemesini göreyim diye özellikle kapıyı çalarım, Allah hepimizin annesini yanımızda mümkün olduğunca uzun tutsun. Hepsine sağlık versin. Henüz anne olmayan ben ve benim gibilere de tez zamanda anne olup evlerini kek kokusuyla doldurmayı nasip etsinJ
MALZEMELER:
4 yumurta
1+1/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvıyağ
40 gr bitter çikolata
3-4 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Arzuya göre 4-5 adet ceviz
YAPILIŞI:
1. Öncelikle yumurtaları ve şekeri 5 dakika çırpın. Üzerine sıvı yağı, yoğurdu ekleyin. Daha sonra unu, kabartma tozunu, vanilyayı eleyerek karışıma katıp güzelce çırpın.
2. Hazırlanan karışımın ¾ ünü yağlanmış kek kalıbına dökün. Kalan ¼ e kakao ve küçük şekilde parçalanmış bitter çikolataları ilave edin.( Bu aşamada çok az miktarda su da eklerseniz hamurunuz katılaşmaz.)
3. Kakaolu karışım sade karışımın üzerine gezdirilir. Daha sonra kekin içerisinde kaşığın arka kısmıyla dairesel hareketler yapılarak kakaolu hamur hafifçe yayılır.
4. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında iyice kabarıncaya kadar pişirilir. İyice kabarınca fırının derecesi 150 dereceye düşürülür ve bu şekilde pişirmeye devam edilir. Pişince 15-20 dk. kadar fırında bekletilir. Daha sonra fırından çıkartılır ve soğuk ya da ılık şekilde servis edilir.
NOT: İçerisine kürdan batırıp çıkardığınızda kürdanda hamur yoksa kek pişmiş demektir. Ama bu işlemi sakın ola kek kabardıktan sonra bir süre pişmeden yapmayın. Yaparsanız kekiniz sönebilir. Ben fırına verirken üzerine biraz da ceviz ekledim. Siz de keyfiniz isterse ekleyiverinJ

9 Haziran 2012 Cumartesi

HEDİK


Hedik denilince herkesin aklına diş hediği geldi sanırım, ama bu diş hediği değil oğlumun ilk dişi çıkalı epey oldu onun için kendim acemi usulü ilk deneme yapmıştım hediği, bir diş hediği merasimi yapmasak da komşularıma ve yakında oturan birkaç arkadaşıma da dağıtmıştım. Bu gayet profesyonel ellerden çıktı ve lezzeti bir harikaydı. Hediğin hem tatlı hem de tuzlu seçeneği var. İster tuz ve pulbiber, ister şeker ekleyerek yiyebilirsiniz.Tercih sizin.
Malzemeleri:
1,5 su bardağı buğday
Yarım su bardağı nohut
Üzerine:
Dövülmüş ceviz
Şeker  veya
Tuz ve kırmızı biber
Yapılışı:
1.Buğday ve nohut bir gece önceden suda ıslatılır.
2.Ertesi gün buğday ve nohut birlikte düdüklü tencerelerde bol suyla pişirilir.
3.Buğdayların uçları açılmalı ve tadına bakıldığında yumuşamış olana kadar pişirilir. Yoksa sıcak su ilave edip kaynatmaya devam edin.
5.Piştikten sonra her ikisinin de suyunu iyice süzün ve birbiriyle karıştırın.
6.Yerken üzerine dövülmüş ceviz ile tuzlu veya tatlı tercihine göre; şeker veya tuz ile kırmızı biber konur.

7 Haziran 2012 Perşembe

SEBZE YATAĞINDA ÇİPURA



Hafif ve aktif bir tarif ile yayındayızJ Bu tarif benim bir öğünde sebze ve et yeme zorunluluğumdan ortaya çıktı. Ben aslında balığı ızgarada mümkünse kömür ızgarasında severim. Buğulama veya soslu şekilde pek tercih etmem. Ama işten gelip sebzeyi ayrı balığı ayrı pişirmek zor gelince bu şekilde oldu. Ortaya çıkan sonuçtan memnun kaldım. Çok pratik bir yemek. Sabrınız ve/veya vaktiniz azsa, fazla kalori de almak istemiyorsanız buyurun deneyin…
MALZEMELER:
2 adet çipura
1paket mantar
2 adet domates
½ su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Süslemek için: ¼ demet ince kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI: Bezelye dışındaki bütün malzemeler irice doğranır. Bezelye ile birlikte fırın kabında harmanlanır. Üzerine balıklar yerleştirilir. Balıkların içerisine de sebzeli karışımdan bir miktar doldurulur. Tereyağından fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak balıkların ve sebzelerin üzerine yerleştirilir. Balıkların üzerine limon dilimi yerleştirilerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Piştikten sonra maydanozla süslenerek servis edilir.

5 Haziran 2012 Salı

NOHUTLU BALIKESİR MANTISI


Mantının her türlüsü güzeldir. Hamur, yoğurt ve yağın girdiği hiçbir şey kötü olmaz, olamaz zatenJ Bu da Balıkesirli bir komşumuzdan öğrendiğimiz bir mantı türü. Balıkesir’ de bu yemeği düğünlerde yaparlarmış. Balıkesir’ de düğün demek nohut demek sanırım. Mesela keşkek yapıp onun üzerine de etli nohut döküyorlarmış. Siz de deneyin mutlaka. Değişik bir tarif çok da lezzetli oldu.
MALZEMELER:
2-3 adet yufka
Nohut Yemeği İçin:
300 gr dana veya koyun kuşbaşı
1,5 su bardağı nohut
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerine: Sarımsaklı yoğurt, tereyağı, pul biber
YAPILIŞI:
1. Nohut bir gece önceden soğuk suda ıslatılır.
2. Sırasıyla yağ, soğan, domates, et, salça tencerede kavrulur. Nohut ve sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
3. Yufkadan 1 cm kalınlığında şeritler kesilir. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında aralıklarla karıştırılarak kızartılır.
4. Kızaran yufkadan tabağın en altına serilir. Üzerine 1 kepçe nohut yemeği eklenir. En üste sarımsaklı yoğurt ve biberle kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
NOT: Yufkaları mutlaka marketlerdeki hazır paketlerden alın. Yufkacılardan alınan yufka çok ince olduğu için iyi sonuç vermeyebilir. Pişirirken elinizle veya bir çatal yardımıyla ara ara karıştırın ve alt üst edin. Aksi takdirde ortalar hamur kalır, üzeri de çok kızarır.

1 Haziran 2012 Cuma

BADEMLİ TARÇINLI KURABİYE





Yaz ayları başladı, bugün Haziranın ilk günü. Henüz tam olarak ısınamasak da sıcak yaz günleri kapıda. Kışı daha çok seven biri olarak bu sene soğuklardan ben bile yıldım. Başlayan yazla birlikte güneş içimizi ısıtsın, bulutlar dağılsın, güzel haberler alalım inşallah diyerek sizi sıcacık bir kurabiye tarifiyle baş başa bırakıyorum…
Kurabiye yapmaya da yemeye de bayılıyorum. Önüme bir tabak kurabiye gelse çok zor tutarım kendimi hepsini bitirmemek için. Aynı zamanda terapi yapmak gibidir benim için kurabiye hazırlamak. Moralim bozuk olunca kurabiye yoğurup stres atarım. Sanki bütün kötü enerjim hamur yoğururken, kurabiyeleri şekillendirirken yok olur. Ben rahatlarım, pişirdiğim kurabiyeleri yiyenler keyiflenir. Bu kurabiye, evde gözüme takılan malzemelerin ve kurabiye yoğurma aşkımın birleşmesi sonucu oluştu. Diğer kurabiyelerden artan tarçın ve pudra şekeri karışımının değerlendirilmesi için de vesile oldu. Bütün malzemeler değerlendirilsin, hiçbir şey atılmasın. Annem böyle öğrettiJ Müthiş lezzetli bir kurabiye, tazeliğini de uzun süre muhafaza ediyor. Hafiften acıbadem kurabiyesini de hatırlatıyor.

MALZEMELER:
250 gr tereyağı(eritilmiş soğutulmuş)
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1+1/4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
3/4  su bardağı irice parçalanmış badem
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler karıştırılarak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak, yuvarlanır ve fırın tepsisine dizilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.